Ako vám koučing môže pomôcť v reálnom živote ?

 

Ak po niečom túžite a zároveň si v tom mentálne nevedome bránite, nepodarí sa vám naplniť vlastné očakávania. Ak chcete získať to, po čom túžite, musíte najskôr porozumieť vlastnému vnútornému procesu – prečo si vlastne bránite? Čo za tým je?

Musíte sa pozrieť na to, čo vám bráni ísť do akcie a splniť si svoj sen. Môžeme sa pozrieť na rôzne sny, po ktorých ľudia túžia: napr.: vydať sa, porodiť dieťa, mať vlastné auto, dobrú prácu, vlastný dom, peknú postavu, bezchybné zdravie atd., naozaj čokoľvek, každý z nás túži po niečom inom. Každý má iné očakávania a iné priority. Ak napr. mladá slečna túži po bábätku, ale v hĺbke svojej duše neverí, že jej terajší partner sa bude vedieť o nich/ju a dieťa/postarať, čuduje sa, prečo nemôže otehotnieť. To, že jej k naplneniu jej túžby bráni vlastný strach ani netuší. Takto to funguje v mnohých podobných prípadoch.
Jedno majú tieto situácie spoločné. Ak niečo naozaj chceme a nemôžeme sa k tomu dlhodobo dostať, je za tým väčšinou nejaký strach, inak povedané blok.

Dobrá správa ale je, že sa dá zistiť pôvod toho, čo nám k uskutočneniu cieľa bráni. Čoho sa vlastne bojíme a z čoho tento strach pramení? Na rozkľúčovanie týchto strachov existujú rôzne techniky v podobe zaujímavých otázok, ktoré vám dávajú možnosť načrieť hlbšie do seba – do svojej duše – do svojho srdca. Vy vlastne máte odpovede v sebe, len pomocou správnych otázok vám je umožnené nájsť ich, vyjadriť a zvedomniť si ich. Keď už budete mať dôvod strachu pomenovaný, je kus práce za vami. S týmto dôležitým zistením sa potom dá ďalej pracovať.

Ak si na príklade, ktorý som uviedla, žena uvedomí, čo bolo za jej strachom, môže sa situácia vyvinúť rôznymi smermi. Podľa toho, do akej mieri ju jej nové uvedomenie ovplyvní. Môže sa napríklad stať, že sa s partnerom rozíde; alebo v krátkom čase otehotnie, pretože si sama uvedomí, že jej strach nie je namieste, pretože jej partner má všetky predpoklady byť skvelým otcom; prípadne sa vedome rozhodne, že s bábätkom ešte nejaký čas počkajú. Konkrétny výsledok teraz nie je dôležitý, dôležité je, aby sa rozpustil tlak a stres zo situácie, v ktorej kvôli myšlienke ktorej žena verila, bola.

Dôležitý bol ten proces skúmania daného výroku – myšlienky a užitočné pre človeka sú uvedomenia, ktoré v procese nájde. Zistí, čo je preňho v danej chvíli dôležité a čo naopak nie. Ujasní si vlastné priority a urobí to, čo je preňho v danej chvíli najlepšie.

Ak ste aj vy v podobnej situácii, kedy nerozumiete tomu, prečo sa vám nedarí dosiahnuť to, čo ste si predsavzali, môže vám pomôcť proces, ktorý som vám načrtla v krátkom článku. Ak máte odvahu pozrieť sa na to, čím si bránite začať robiť to, čo naozaj chcete alebo vykročiť k zmene, rada vám budem vo vašom vlastnom procese sprievodcom.

Blanka

​Ak sa vám článok páčil, prečítajte si ďalšie prípadne ma neváhajte kontaktovať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *